NL
 
Valorisatie van afval: opendeurdag voor Recyfuel
 
 

Van lood geen goud maken is niet meer actueel. Metaalafval opwaarderen en gebruiken als secundaire grondstof is een trend die in populariteit toeneemt waarbij flink bespaard wordt zowel op het vlak van de productiekosten als in de CO2-balans. Brandbaar afval komt ook aan bod via valorisatie als vervangende brandstof in industriële ovens.

Dubbele bonus voor het milieu

De cijfers van afvalvalorisatie spreken vanzelf: voor elke 2,5 ton verbruikte vervangende brandstof wordt 1 ton fossiele brandstof bespaard. Volgens de Internationale Energieagentschap (IEA) wordt amper 0,5 t CO2 per ton staal uitgestoot door een elektrische staalfabriek die staal produceert op basis van 80 % shredderijzer. Een merkwaardige vooruitgang t.o.v. het traditionele hoogovenproces waarbij 1,5 ton CO2 uitgestoot wordt per ton op basis van ruw ijzer geproduceerd staal.

Valorisatie van metaalafval

Recyclingbedrijven spelen de hoofdrol in de valorisatie van speciaal huishoud- en industrieel afval. Opgehaalde afvalstoffen die uit de meest uiteenlopende materialen bestaan ondergaan diverse processen zodat de te valoriseren componenten uit deze materiaalstromen gehaald worden. Magnetische en niet-magnetische metalen kunnen herwonnen worden m.b.v. metaaldetectors en scheiders. De Belgische firma Recyfuel heeft de implementatie van een dergelijk systeem aan het studiebureau EPPE toevertrouwd. Het recyclingbedrijf dat toeleverancier is van vervangende brandstoffen voor de cementovens van Holcim en shredderijzer aan de staalnijverheid bezorgt, heeft magnetische bovenbanden en metaaldetectors van het merk LENOIR MAGNETIC SYSTEMS in haar proces geïnstalleerd. Een bovenband met permanente magneten is geplaatst boven de transportband / trilfeeder of in de vrije val van het product. De ferrietmagneten van de bovenband zijn bijzonder duurzaam. Ze bezitten een permanent magnetisch veld waardoor de magnetische performanties ervan levenslang gegarandeerd zijn.

Vervangende brandstof

In de voorverwerkingsfase wordt vast afval vermaald om hetzij als industriële brandstof in cementoven gebruikt te worden, hetzij in de valorisatie van metaalafval tot secundaire grondstof omgevormd te worden. Grof metaalafval dat de shredders kan beschadigen moet opgespoord en geëlimineerd worden. De firma Recyfuel gebruikt daarvoor een kadermetaaldetector, ook door EPPE geleverd. Het product op de conveyor wordt door de detector gescreend waardoor ongewenste metaalhoudende elementen opgespoord worden.

Het studiebureau EPPE heeft de exclusieve vertegenwoordiging voor de Benelux van de magnetische scheiders en detectors van het merk LENOIR MAGNETIC SYSTEMS (Delachaux Group) en van de trilapparatuur van het merk SINEX INDUSTRIE. Magnetische en triltechnologieën met elkaar gecombineerd voor een doeltreffende aanpak van de valorisatie van industrieel afval.

copyright 2005 - Alle gereserveerde rechten - INGRIF SA >>> Vertrouwelijkheid
>>> conception www.noirclair.be <<<