NL
 
Snijden met lucht en meten met licht
 
Gegalvaniseerd staal na zinkbehandeling efficiënt op maat
 

Gegalvaniseerd staal laat zich na een zinkbehandeling van zinkresten ontdoen met gecomprimeerde lucht. Dat vereist precisie bij het verticale transport van een staalvlak uit het zinkbad. SEGRIF vond een optimale oplossing en legt deze (drievoudig) voor tijdens de NIDays in Utrecht en Diegem.

SEGRIF ontwikkelde voor een staalproducent in Wallonië een visionsysteem om gegalvaniseerde staal na een zinkbad zó te positioneren dat het zich efficiënt laat ontdoen van zinkresten. Na het zinkbad resulteert zodoende niet alleen zo weinig mogelijk restafval, maar ook een kwalitatief hoogwaardig product.

Om de belofte van deze combinatie waar te kunnen maken, maakt de 'Cross Bow Meter' (CBM) van SEGRIF gebruik van drie hoge-resolutiecamera's die de reflectie van een referentielijn gebruiken om de positie van het staalvlak tot op 0,2 millimeter nauwkeurig te bepalen. Het meten zelf gebeurt met 40 Hz. Een logische eenheid brengt de drie afzonderlijke onderliggende beelden terug tot één uiteindelijk beeld.

Het werk voor SEGRIF zat hem vooral in het algoritme dat aan de hand van de reflectie de exacte afmeting van het betreffende staalvlak bepaalt. Hierna kan het systeem overtollig zink met gecomprimeerde lucht wegsnijden. Daarbij analyseert het visionsysteem de stabiliteit van de transportrollers waarlangs het staalvlak zich (verticaal) in en uit het zinkbad beweegt. Een operator kan zodoende eventueel regulerend te werk gaan om eventuele spanningen in de transportrollers op te heffen.

Bij de beeldacquisitie komt de visionsoftware van National Instruments van pas. De aan deze data-acquisitie gekoppelde hardware, de achter de camera's geplaatste framegrabber, komt ook van NI, vertelt Jean-Michel Mestrez. Hij is projectleider voor het visionsysteem. De staalproducent kwam naar hem en zijn collega's toe omdat SEGRIF is gespecialiseerd in niet-intrusieve metingen op gepolijste of ongepolijste materialen. Als zodanig heeft SEGRIF zowel klanten in België als Nederland.

SEGRIF etaleert zich als een bedrijf dat ingewikkelde problemen op het gebied van niet-intrusieve metingen aankan, niet alleen met optische metingen maar bijvoorbeeld ook met laser. Dat zal blijken op de SEGRIF-stand tijdens de NIDays. Hier komt een drietal andere applicaties aan de orde op het gebied van industriële vision. Mestrez: 'We zijn er om ingewikkelde problemen op te lossen. Problemen waar onze klant en wijzelf nog niet eerder tegenaan zijn gelopen. We zetten in op unieke oplossingen, daarbij uiteraard gebruikmakend van wat technisch al mogelijk is. In beide gevallen - nieuwe oplossingen en bestaande technieken - vinden we National Instruments aan onze zijde.'

copyright 2005 - Alle gereserveerde rechten - INGRIF SA >>> Vertrouwelijkheid
>>> conception www.noirclair.be <<<